Vill man bli kock, bagare, konditor, servit\u00f6r eller hovm\u00e4stare? \u00c4lskar man att laga mat, baka, tr\u00e4ffa m\u00e4nniskor och \u00e4r kreativ och serviceinriktad? D\u00e5 \u00e4r Restaurang- och livsmedelsprogrammet r\u00e4tt utbildning. P\u00e5 Alstr\u00f6mergymnasiet \u00e4r vi inriktade p\u00e5 k\u00f6k, servering, bageri och konditori. Restaurangen ligger mitt i stan i Utbildningens hus och h\u00e4r f\u00e5r man som elev praktisk erfarenhet av branschen redan fr\u00e5n start.<\/p>\n<\/div>\n
Yrkesprogram<\/h2>\n
Efter tre \u00e5rs studier med uppn\u00e5dda po\u00e4ng\u00a0inom alla \u00e4mnen har eleven en yrkesexamen.
Man har d\u00e5 valt inriktning och fokuserat mer p\u00e5 n\u00e5gon av v\u00e5ra programf\u00f6rdjupningar inom servering, matlagning eller bageri & konditori. Eleverna f\u00e5r en bra grund f\u00f6r fortsatt l\u00e4rande som kock, servitris, servit\u00f6r bagare eller konditor. Efter n\u00e5gra \u00e5r i yrket kan man vidareutbilda sig till exempelvis k\u00f6ksm\u00e4stare, sommelier eller hovm\u00e4stare. V\u00e4ljer du inriktningen bagare\/ konditor kan du efter ett par \u00e5r i yrket g\u00f6ra ett ges\u00e4llbrev.<\/p>\n
\u00a0<\/p>\n
Det dagliga skolarbetet<\/h2>\n
F\u00f6rutom de gymnasiegemensamma \u00e4mnena\u00a0s\u00e5 l\u00e4r man sig mer om\u00a0matlagning, servering och m\u00e5ltiden som\u00a0helhet. Men eleverna l\u00e4ser ocks\u00e5 \u00e4mnen som\u00a0arbetsmilj\u00f6, f\u00f6rs\u00e4ljning, service, hygien,\u00a0n\u00e4ringsl\u00e4ra, specialkoster och alkoholhantering. Man tr\u00e4nar p\u00e5 att ta egna initiativ,\u00a0\u00f6ka servicek\u00e4nslan och f\u00f6rm\u00e5gan att\u00a0ta hand om g\u00e4ster. F\u00f6rsta \u00e5ret provar eleverna sina kunskaper en dag i veckan i skolans\u00a0restaurang i Utbildningens hus. Andra\u00a0och tredje \u00e5ret blir \u00e4nnu mer praktiskt\u00a0inriktade med fler tillf\u00e4llen per vecka i\u00a0restaurangen. Man arbetar i team med ett gemensamt m\u00e5l; n\u00f6jda g\u00e4ster.<\/p>\n
\u00a0<\/p>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) Vill man bli kock, bagare, konditor, servit\u00f6r eller hovm\u00e4stare? \u00c4lskar man att laga mat, baka, tr\u00e4ffa m\u00e4nniskor och \u00e4r kreativ och serviceinriktad? D\u00e5 \u00e4r Restaurang- och livsmedelsprogrammet r\u00e4tt utbildning. P\u00e5 Alstr\u00f6mergymnasiet \u00e4r vi inriktade p\u00e5 k\u00f6k, servering, bageri och konditori. Restaurangen ligger mitt i stan i Utbildningens hus och h\u00e4r f\u00e5r… Read more<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":0,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":{"footnotes":""},"class_list":["post-20","page","type-page","status-publish","hentry"],"yoast_head":"\n